11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

ХХ сторіччя назавжди запам’ятається людству жахливими подіями Другої світової війни і кривавими злочинами гітлерівського тоталітаризму. 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день, 72 роки тому — у 1945-му — були звільнені в’язні німецького концтабору Бухенвальд. Всього на території Німеччини та окупованих нею країнах діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку. За роки другої світової війни через табори смерті пройшли      18 мільйонів осіб, з них – 11 мільйонів було знищено.

       З нагоди відзначення пам’ятної дати у читальному залі, бібліотекарем Валентиною Косточкою оформлено тематичний перегляд-спомин «Колючі дроти між життям та смертю», який знайомить користувачів з трагічними долями людей, що пройшли застінки фашистських концтаборів. Представлено карту окупованої Європи з позначеннями таборів смерті, відомості про найжахливіші табори: Бельзен, Бухенвальд, Дахау (Німеччина), Майданек, Собібор, Треблінка (Польща).  

       Вражають факти про злодіяння нацистів у концентраційних таборах на Полтавщині. “Хорольська яма” — нацистський табір для військовополонених Червоної Армії у місті Хорол, що існував з 20 вересня 1941 по 15 вересня 1943. Полонені там знаходилися у такій кількості, що навіть не могли сісти чи лягти. Загалом через Дулаг № 160 пройшло     200 тисяч осіб, з яких загинуло більше 90 тисяч. Шість могил «Хорольської ями», на думку істориків, — це ще не всі поховання, до яких причетні нацисти. Табір смерті не розкрив до кінця всю таємницю трагічної загибелі людей. Колишній в’язень художник О. Різниченко написав картину, на якій зобразив, як нацисти глумилися над полоненими, нацьковуючи на них собак, б’ючи нагаями. Ця картина була направлена в Нюрнберг. Чимало страшних сцен зобразив художник Є. С. Кобитєв у картинах-етюдах «До останнього подиху» і «Люди, будьте пильні», а також у книзі «Хорольська яма». Про табір смерті «Хорольська яма» письменник М. Дубов написав повість «Біля самітнього дерева».            

       «…Люди не повинні забувати скорботні сторінки історії людства»,– написала колишній в’язень фашистських концтаборів Малі Фрітцу у книзі «Да здравствует жизнь!».

Головне, щоб це більше не повторилося. Пам`ятаймо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.