КУХАР

Кухар – це людина, яка займається приготуванням їжі в закладах ресторанного господарства.
Характер роботиКухар готує супи, другі страви, іншу їжу. Знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Попри те, що кухар на підприємствах громадського харчування користується встановленими рецептами страв, він може вносити до них зміни залежно від якості сировини і контингенту споживачів.
Умови роботиКухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах ресторанного господарства застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний; стрічковий поточний,ступінчастий; двобригадний; комбінований; сумарного обліку робочого часу.
Ринок праціСмачно поїсти любить кожен, значить, умілий кухар без роботи ніколи не залишиться. Сьогодні майстри сковорідок і каструль затребувані на ринку праці, як ніхто інший. 
Освітня підготовка. Професію кухаря можна здобути в Полтавському професійному ліцеї, який знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Сакко, буд. 16-а; тел.: (0532)51-27-20; е-mail: ppl1946@rambler.ru.
Медичні обмеження. Професія кухаря протипоказана людям, які страждають серцево-судинними захворюваннями, ревматизмом, шкірними захворюваннями, запамороченням, нервово-психічними захворюваннями, легеневими захворюваннями, ларингітом, тонзилітом, гіпертонією, виразковими хворобами, захворюванням нирок і сечовивідних шляхів.
Вимоги до індивідуальних психологічних особливостейПерехід до нових умов господарювання вимагає від працівників виявлення ініціативи, уміння самостійно мислити, вирішувати конкретні виробничі ситуації.
Винахідливість, тонкий естетичний та художній смак, знання законів поєднання кольорів, форми продуктів дає можливість кухарю витончено, зі смаком оформити страву.
Перспективи. Удосконалити свою майстерність кухар має змогу на курсах підвищення кваліфікації. Тут можна отримати вищу кваліфікацію – 5-й або 6-й розряд, а в подальшому – високе звання «майстер-кухар». Продовжити свою освіту кухар може в технікумі чи торгівельно-економічному інституті