Кондитер – це фахівець, що виготовляє кондитерські вироби, десерти, солодкі напої та інші страви. Представників цієї професії можна зустріти у їдальнях, кафе, ресторанах і пекарнях.
Характер роботи. Кондитер – це професія, яка передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізки, пекарні, змішувачів, ножів, котлів, духових шаф тощо. Кондитер проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання, оздоблення тощо.
Умови роботи. Робота кондитера в основному проходить у цеху з 8-годинним робочим днем, в одну або в дві зміни, якщо це велике підприємство.
На приватних підприємствах робота залежить від потреби ринку, який диктує свої особливі умови. Кондитерська справа вимагає високої емоційної напруги. Багато часу спеціалісти проводять з великою кількістю електро-, тепло- та газоприладів.
Ринок праці. Сучасний ринок праці вимагає від кондитера особливих знань та вмінь. Акцент ставиться на візажне оформлення кондитерських виробів, що перебуває сьогодні на піку моди.
Загалом кондитер повинен знати асортимент, рецептуру і технологію виготовлення простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту; способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом; режим і тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Освітня підготовка. Професію кондитера можна здобути в Полтавському професійному ліцеї, який знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Сакко, буд. 16-а; тел.: (0532)51-27-20; е-mail: ppl1946@rambler.ru.
Медичні обмеження. Професія кондитера не рекомендується особам, які страждають на захворювання серцево-судинної та нервової системи, туберкульоз, дальтонізм, порушення психіки, часті простудні захворювання, алергію, астму.
Вимоги до індивідуальних психологічних особливостей. Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, уміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення.
Перспективи. Після навчання у випускників дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Можна працювати в закладах ресторанного господарства, у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи теж охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів.