МАЙСТЕР РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

Майстер ресторанного обслуговування. Майстер ресторанного обслуговування – фахівець, обізнаний з усіма видами обслуговування в закладах ресторанного господарства.
   В організації успішної роботи ресторанів і кафе важливе місце посідає майстер ресторанного обслуговування. Це дуже цікава і творча професія. Майстер ресторанного обслуговування займається складанням меню і прейскурантів, оформленням реклами, створенням музичних і розважальних програм в ресторанах і нічних клубах, організовує обслуговування відвідувачів в залі і за барною стійкою, керує роботою офіціантів і барменів, займається організацією банкетів і прийомів, обслуговуванням іноземних туристів.
   Характер роботи:
  • готує зал до обслуговування споживачів;
  • отримує столовий посуд, прибори, столову білизну;
  • здійснює попереднє сервірування столів, складає серветки різними способами;
  • зустрічає гостей, супроводжує їх до вільних або замовлених місць;
  • приймає замовлення від споживачів, отримує та подає страви та напої;
  • обслуговує клієнтів у номерах готелів;
  • займається декантацією вина та напоїв і фламбуванням страв;
  • проводить розрахунки із клієнтами за допомогою касового апарата, персонального комп’ютера;
  • складає заявки на одержання товарів, кулінарних виробів, страв, булочних та кондитерських виробів;
  • складає попереднє меню для фуршетів, бенкетів  та інших заходів поза межами закладу ресторанного господарства.
   Умови роботи. 
   Майстер ресторанного обслуговування виконує роботи, пов’язані з обслуговуванням клієнтів у підприємствах ресторанного господарства різних типів і класів – ресторанах, кафе, барах, нічних клубах –  і надає ресторанні послуги за межами закладів ресторанного господарства.
   Ринок праці. Працюють в закладах ресторанного господарства різних типів і класів – ресторанах, кафе, барах, нічних клубах .
   Освітня підготовка. Професію майстра ресторанного обслуговування  можна здобути в Полтавському професійному ліцеї, який знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Сакко, буд.16-а; тел.: (0532)51-27-20; е-mail:ppl1946@rambler.ru.
Медичні обмеження. Робота не рекомендується людям із захворюваннями: органів дихання (бронхіальна астма, хронічний бронхіт ), серцево-судинної системи (гіпертонія, серцева недостатність ), органів травлення (виразкова хвороба, цукровий діабет тощо), опорно-рухового апарату (хронічний ревматизм, деформації хребта тощо), нервової системи (неврози, нав’язливі стани ), органів зору (міопія високого ступеня), органів слуху (що викликають стійке зниження гостроти слуху), шкіри з локалізацією на кистях рук (дерміти).
Вимоги до індивідуальних психологічних особливостей. Хороший зір з правильним кольоровідчуттям, чітка координація руху рук (кистей і пальців), добре розвинуті просторове, аналітичне, логічне та конструктивне мислення; охайність, стриманість, самоконтроль; уважність, пам’ять, розвинене просторове уявлення.
Перспективи.
   Отримавши професію “Майстер ресторанного обслуговування”, ви зможете працювати як в кращих ресторанах України, так і за її межами, оскільки попит на кваліфікованих працівників у сфері ресторанного бізнесу з кожним роком зростає. Також ви можете працювати за близькими професіями – бармен і офіціант, що дає вам додаткові можливості.
   Розмір заробітку майстра ресторанного обслуговування залежить від його кваліфікації, складності виконуваної роботи, форми власності та спеціалізації закладу, де він працює.