Василь Стефаник —великий майстер слова

 Письменник, яким уже нині 

можемо повеличатися перед світом.

І. Франко
14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.
Письменник народився в с. Русів (зараз Івано-Франківська область). Освіту здобув у Коломийській, Дрогобицькій гімназіях та Краківському університеті. Належав до «Покутської трійці», засновував читальні «Просвіти», як член Радикальної партії агітував на виборах, виголошував палкі промови на вічах, 1908–1918 працював послом австрійського парламенту.
Стефаник був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели.
Його твори перекладалися білоруською, польською, болгарською, чеською, словацькою, німецькою, англійською та іншими мовами. Письменник захоплював сучасників своєю тонкою спостережливістю, соціальною та психологічною наповненістю образів, злободенністю порушених тем.
Стефаникові новели вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю, тому й досі його творчість захоплює та цікавить читачів. Це українець, який вболівав за свій народ і за свою країну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.